Barometru IMAS: Iohannis rămâne favorit la prezidenţiale, urmat la mare distanţă de Tăriceanu. Dăncilă e pe locul 6/ Topul pentru alegerile parlamentare – PNL, USR, PSD, Pro România, ALDE, PLUS

Dacă duminică ar fi alegeri prezidenţiale dintre românii care au spus că se vor prezenta la urne, 41,7 % au spus că vor vota pentru Klaus Iohannis, conform Europa FM.

Se constată o uşoară scădere faţă de iunie, când Klaus Iohannis era cotat cu 42,4%. Următorul clasat este Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, cu 13,8%, în scădere faţă de iunie, când era cotat cu 15,5%. Al treilea clasat, potrivit Barometrului Europa FM, este Victor Ponta, liderul Pro România, cu 12, 9%, faţă de 14 procente în iunie.

Pe locul 4 – Dacian Cioloş, cu 10,4% intenţii de vot, faţă de peste 12 procente în urmă cu o lună. Al cincilea clasat ar fi liderul USR, Dan Barna, cu 9,4%, în ascensiune – faţă de 5,3% cât avea în urmă cu o lună în acelaşi sondaj. Urmează, clasată pe locul 6, Viorica Dăncilă, cu 7,5%, care avea în iunie 6,7%. Cu 2,8% este cotat liderul PMP, Eugen Tomac şi cu 1,5% liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, un sfert dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar vota cu PNL, arată Barometrul Europa FM, realizat de IMAS în luna iulie.

Liberalii adună 25,5% din intenţiile de vot. Pentru prima dată, USR urcă pe locul 2 în opţiuni, 21,4%, iar PSD cade pe 3 – ar fi votat azi de 19.4% dintre decişi să meargă la urne.

Pe locul 4, dar la distanţă considerabilă, se află parlamentarii Pro Romania – partidul fostului premier social-democrat Victor Ponta, cu 9% – în scădere cu aproape un procent faţă de luna trecută.

Locul 5 este ocupat de ALDE, formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Partenerul de guvernare al PSD scade până la 7,3% din intenţiile de vot. 

Clasamentul este continuat de PLUS al lui Dacian Cioloş – 6%, de asemenea în scădere faţă de luna iunie.

Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eşantionare – plus minus 3,1%.

Sursa news.ro

About the author: tvind