Năravurile chiliilor

EPISODUL II

Sex, minciuni și casete video


E mijlocul lui iunie, Anul Domnului 2016, când într-unul dintre birourile Episcopiei Hușilor se strâng trei fețe bisericești pentru a pune la cale strategia de debarcare prin șantaj a ierarhului lor, Preasfințitul Corneliu Bârlădeanu.

Adunarea e pestriță. Doi participanți sunt preoți: părintele consilier Giani Paul Rariță și părintele Răzvan Bumbu. Al treilea e călugăr: Sebastian Jitaru – iar Padre (cum îl alintă unul dintre cei prezenți) nu e orice monah, ci arhimandrit al Catedralei episcopale din Huși.

Cel mai tânăr dintre participanți, părintele Bumbu, poartă la mână un ceas cu cameră-spion. Toate cele aproape 45 de minute ale întâlnirii sunt înregistrate pentru eternitate.

Reporterii Să fie lumină se află în posesia imaginilor surprinse în acea zi de iunie din 2016, în biroul părintelui consilier Paul Rariță.

Înregistrările au fost ridicate de procurorii DNA Iași un an mai târziu, în vara lui 2017, în cadrul perchezițiilor domiciliare dispuse după ce episcopul Bârlădeanu depusese o plângere penală de șantaj împotriva călugărului Jitaru.

„El și-acum are un băiat care doarme în chilie”

, șoptește la un moment dat părintele Rariță pe înregistrare.

„Da. Și acum doarme. El nu… e năravul lui”

, le povestește preotul celor din încăpere.

Părintele Rariță abia se aude:

„Ai lui o zis: Stai, domne’ că doar nu-i dovadă că și-acu’ face aceleași chestii. Dar el are un copil care n-are nici … și-l ia și în dormitor cu el”

Cel niciodată invocat cu nume și prenume în cursul discuției este Preasfințitul Corneliu Bârlădeanu, la acea vreme episcop al Hușilor. Suntem în vara lui 2016, mai e un an de zile până la izbucnirea scandalului de șantaj care avea să ducă la retragerea din funcție a ierarhului BOR din județul Vaslui. Episcopia Hușilor e însă în plină fervoare revoluționară.

„E prima oară când pleacă ceva de la mine”, îi mărturisește călugărul Jitaru preotului Bumbu, înmânându-i marfa. „Și acum a plecat știi de ce? …că nu pleca!”, continuă Jitaru confesiunea. „Un singur lucru m-o enervat. A zis <Sebastian e pe film>! Ei, păi futu-ți gura mă-tii, hai să-ți arăt că nu!”

Mai multe pe Sa fie Lumina

About the author: tvind